Blog - Fügödi naplók

"Tudom, érzem és hiszem, hogy mindaz, ami miatt a cigányokat gyűlölni szokás, nem a cigányságukból fakad"

6 Apr 2021 • Fügödi naplók

"Mit is írhatnék, amikor a járvány miatt be vagyok zárva, és nem találkoztam senkivel Fügödről hónapok óta?"

Tovább a bejegyzéshez

A kevesebb - több? Nem segíthetünk mindenkinek

20 Jan 2021 • Fügödi naplók

"…ez lesz a címe a januári WMN-cikkemnek, mondtam pár napja cinikusan a kolléganőmnek, mire ő szomorú, de meggyőződéssel teli sóhajjal hozzátette: „A kevesebb – sokkal több”. Pár héttel karácsony után már túlvagyunk az első sokkon, amit az okozott, hogy rájöttünk, milyen meggondolatlan dolgokat csináltunk Fügödön az első hat hónapban, amelyeknek az eredménye most konfliktust, csalódottságot, haragot szült a helyiekben. Már elindultak a 2021-es gyerekfoglalkozások, már túl vagyunk az „újratalálkozáson” a családokkal, további atrocitások nélkül. Lecsillapodtak a kedélyek, mi is folyatjuk a munkát, de a fájó tanulságokat visszük tovább magunkkal."

Tovább a bejegyzéshez

"Mint a jó bor, úgy nemesedik az én szeretetem is"

23 Dec 2020 • Fügödi naplók

"Sosem fogom elfelejteni, amikor egy gyerekotthonban azt mondták nekem a gyerekek: „Maguknak könnyű. Maguk hazamennek innen, de nekünk ez az életünk.” Rengeteg feszültséget, emberi és szakmai kihívást rejt ez a két mondat. Bár nem gyerekotthonos gyerekekkel dolgozom, azt gondolom, hogy minden programnak, amelyik segíteni hivatott, fel kell oldani ezt a problémát. A segítő és a segített világának össze kell érnie, különben nem ér az egész semmit, a segítésnek nem lesz hatása, csak mi és ők leszünk örökre. Az én válaszom az elköteleződés és a szeretet. "

Tovább a bejegyzéshez

"Mindenkinek meg tennie a tőle telhető maximumot, hogy ez a helyzet ne maradjon így"

3 Dec 2020 • Fügödi naplók

"Kemény fába vágták az InDaHouse önkéntesei a fejszéjüket, amikor Fügödön is elkezdték tartani a gyerekeknek a foglalkozásokat, de szerencsére nem olyanok, akik visszariadnak a nehézségektől. Ki a felelős azért, hogy egy tízéves, értelmes, egészséges gyerek egyáltalán nem tud olvasni, nem ismeri a számokat, a színeket, a formákat? Az óvónő? A fejlesztőpedagógus? A tanár? A szülő? Mi mindannyian? Mit lehet tenni, hogy ez az áldatlan helyzet megoldódjon egyszer?"

Tovább a bejegyzéshez

Turbófokozat szembeszélben

15 Oct 2020 • Fügödi naplók

"Ahogy szürkül az ég és hűl az idő, egyre lehangolóbbá válik a fügödi telep, nem szól a zene, az emberek nem beszélgetnek az utcán, csak a legvagányabb kisfiúk játszanak, birkóznak, rohangálnak odakint. A gyerekeken felváltják a színes, vidám ruhákat a szürke, elnyúzott pulcsik és nadrágok. Valahogy mindenki rosszabbul fest, kivéve a kislányokat, akik azért most is ragaszkodnak a színes kiegészítőkhöz, csatokhoz és szoknyákhoz."

Tovább a bejegyzéshez

Érzelmi hullámvasúton

15 Sep 2020 • Fügödi naplók

"Véget ért a kéthetes tábor, elkezdődött a felzárkóztató tanodás hétvége, a gyerekeket pedig szakemberek mérték fel, hogy aztán majd év végén lehessen látni, mennyit fejlődtek az oktatás során. Az InDaHouse önkéntesei lassan, de biztosan megvetik a lábukat Fügödön, a tennivalóból azonban akad bőven, sajnos jóval több is, mint amennyit egyelőre el tudnak vállalni. "

Tovább a bejegyzéshez

Megbélyegzés, biztonság, bizalom – Az első napok

28 Aug 2020 • Fügödi naplók

"Az ötéveseknek szervezett első fügödi tábor előtt pár nappal eltűnik az önkéntesek házából néhány szerszám. Mit tehet az ember? Ha feljelentést tesz, elveszíti azon kevesek bizalmát, akikkel már sikerült egy még nagyon törékeny kapcsolatot kialakítani. Ha nem szól semmit, azzal azt üzeni, vele bármit meg lehet csinálni. "

Tovább a bejegyzéshez