Egészségprogram

Az Egészségprogram az InDaHouse Hungary Egyesület egyik kiegészítő szolgáltatása. Elsősorban azért alakult, mert azt tapasztaltuk, hogy a hozzánk járó gyerekek egy része nehézségekkel, sikertelenséggel küzd az iskolában, amelynek hátterében nem kizárható, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll és a megfelelő szakrendelések elérhetetlensége, távolsága, a családok hátrányos megkülönböztetése nehezíti az egészségügy szolgáltatások önálló igénybevételét.

2016-ban, első lépésként a szemészeti vizsgálatot vezettük be. Partnereket kerestünk, akik segítik, támogatják a gyermekek szemészeti szűrését, valamint a szükséges gyógyászati segédeszközök beszerzését. Azóta is évente pedagógiai látásvizsgálatot végzünk és az ott kiszűrt gyerekeket segítjük, hogy eljussanak a szemészorvosi vizsgálatra.

Ahogy nőtt az egyesületben a gyerekek létszáma, úgy bővült az ellátási terület is. Már nem volt elég a szemészeti szűrés, hisz számos más egészségügyi probléma került a látókörünkbe, mely közvetlenül, vagy közvetett módon nem csak a gyerekek iskolai előrehaladását befolyásolja, hanem a szociális készségeiket és az életben való boldogulásukat is hátrányosan érintheti.

2020 szeptemberében a látásvizsgálat mellett bevezettük a hallásvizsgálatot is és az ott kiszűrt gyerekeket szintén eljuttatjuk a megfelelő szakrendelésre. 2022 őszétől a kisTanodában minden foglalkozás előtt a gyerekek fogat mosnak, ezzel elősegítve a szájhigiéniai tudatosságukat.

A rendszeres szűréseken kívül és prevenciós törekvéseink mellett az akut eseteket egyénre szabottan támogatjuk a betegség súlyosságától és a család szociális kompetenciáitól függően. Vannak családok, akik azért nem tudnak időpontot kérni, mert nincs telefonjuk, viszont a legmagasabb támogatási szinten az egyesületünk biztosítja a vizsgálatra történő utazást úgy, hogy az Egészség programért felelős munkatárs is elkíséri a családot a vizsgálatra.