Már nekünk is adhatod az 1%-od!
Már nekünk is
adhatod az 1%-od!

2023 – NagyTanoda, gasztrotábor

2023. aug. 18. • Szarka Zsanett • táboraink

A nagyTanodások gasztrotáborában csodálatos napokat töltöttünk együtt a gyerekekkel. Közösen, játékosan fedeztük fel a gasztronómia színes világát.

Igyekeztünk minden játékba és feladatba belecsempészni egy kicsit a fő tematikából: a főzésből, a gasztronómiából. Ügyességi evő versenyt rendeztünk pálcikával, hogy kicsit felkészüljünk a másnapi pad thai elfogyasztására. A gyerekek kiváló érzékkel használták az evőpálcikákat, a legapróbb finomságokat is ügyesen átrakták egyik tányérból a másikba. A kajás vakteszt során a különböző – a gyerekek számára akár ismeretlen – élelmiszereket igyekeztek felismerni.

Többször is magunkra főztünk közösen a gyerekekkel. Sütöttünk hamburgert, aminek a különböző részeit külön csapatok készítettek el. Így volt olyan csapat, aki a húsért volt felelős, míg mások a sült krumpliért, vagy a hamburgerszószért. Másik napon pad thait főztünk, ahol külön csapat gondoskodott a zöldségek előkészítéséért és darabolásáért, míg más csapatok a hús szeletelését, szósz összeállítását, rizs főzését illetve a teljes étel összefőzését csinálták. A főzéssel, együtt eltöltött idő megtanította a gyerekeknek, hogy hogyan tud több kisebb csapat egy közös célért együtt dolgozni. Illetve megtapasztalták azt is, hogy a sok alapanyagból, hogyan állnak össze a kész ételek. Természetesen a főzések után nem maradtak el a vidám, közös étkezések sem.

A tábor utolsó előtti napján Hejcére kirándultunk, ahol étteremben ettünk egy jóízű ebédet. Ebéd után különböző kikapcsolódási lehetőségek közül választhattak a gyerekek. Volt aki kisebb sétára indult a közeli napraforgó mezők felé, míg mások a falu központjában egy kis parkban röplabdáztak és tollasoztak, illetve a többiek leheveredtek a fűbe és társasjátékoztak, beszélgettek és pihentek. Ezen a napon a gyerekek többsége bent aludt a hernádszentandrási házunkban, ahol még este hot dogot sütöttünk, dinnye-gyümölcs koktélt ittunk, éjjel közösen csillaghullást néztünk és sokat játszottunk együtt. Másnap reggel pedig palacsintát sütöttünk egymásnak, ami egyrészt egy szintén gasztro-projekt volt, másrészt a palacsintával mutattuk ki egymás felé a hálánkat az elmúlt napok közös élményeivel kapcsolatban.

Köszönjük a Nokia Networks Dolgozóiért Alapítványnak a tábor támogatását!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!