Programozós hétvége

15 Aug 2021 • Frank Viktor • táboraink

Régi terveink között szerepel a gyerekek bevezetése a számítógép-programozás rejtelmeibe. A világjárvány miatt ugyan másfél év késéssel, de megtartottuk az első erről szóló hétvégénket.

Az esemény több szempontból is illeszkedik az InDaHouse küldetésébe. Célunk minél több szakmát bemutatni és közelebb hozni a gyerekekhez. Továbbá fontosnak tartjuk a számítógépes készségek fejlesztését. A programozás egy alkotó folyamat, ami fejleszti a logikus gondolkodást, az elemző látásmódot, a rendszerszemléletet, sőt a kitartást is.

Ennek szellemében kiválogattuk az adományozóinktól kapott számítógépek közül a feladatra alkalmasakat, beizzítottuk őket, és szombat reggel már csak arra vártunk, hogy megérkezzenek a gyerekek.

A foglalkozáson összesen 15 érdeklődő gyerek vett részt. Izgalmas témát választottunk: egy számítógépes játék készítésébe kezdtünk bele. A feladathoz a Roblox rendszert használtuk, amit kifejezetten erre a célra hoztak létre. A pályaszerkesztőben ki-ki felépítette a játékához tartozó világot, majd némi programkódot írva éltre is keltette azt.

Nem szeretnénk itt megállni: terveink szerint szeptembertől indul a programozásszakkör. Onnan tudjuk, hogy sikeres hétvégén vagyunk túl, hogy szinte minden részt vevő gyerek bejelentkezett a folytatásra.