A tanév 4. hétvégéje

5 Oct 2020 • Hétvégéink

Szeptember utolsó hete rögtön egy válságstáb-üléssel kezdődött. Arról kellett felelősségteljes döntést hozni, hogyan tudunk kialakítani egy olyan rendszert, amiben továbbra is egyéni foglalkozásokat tudunk tartani az összes gyereknek, ugyanakkor a legkevesebb járvány-kockázattal jár. A duális rendszer – offline és online – stabil kiépítése mellett döntöttünk, ennek megfelelően minden csapatban 2-2 fő látja el a helyszíni feladatokat és a többi önkéntes online csatlakozik.

Sok gyakorlati megoldásra van még szükség, amit hétről-hétre fogunk fejleszteni. Ettől függetlenül minden csoportos és egyéni foglalkozást meg tudunk tartani a harmadik hétvégén is.

Szerencsére rengeteg önkéntesünk vállalta, hogy 1 vagy akár 8 online foglalkozást tartson a hétvégén és hősiesen a tabletek képernyője előtt tartva a gyerekeket oldották meg az eheti feladatlapokat és gyakorló feladatokat. Számtalan vicces szituáció tud adódni az ilyen helyzetekből is, mint például fülhallgató miatt hangosan ordibáló srácok, akadozó internet miatt lemaradt válaszok vagy asztal alatt bujkáló kisfiúk. Ilyenkor van szükség a helyszíni közbelépésre.

A kora-gyerekkori program folytatódik, és annak ellenére, hogy a limitált utazó létszám miatt két hétvége kell az összes gyerek végiglátogatásához, örülünk, hogy a kicsik is újra a program aktív részei.

Fügödön a hírek mégsem terjedtek olyan gyorsan múlt héten, mint gondoltuk. Így a múlt heti elmaradt foglalkozások miatt újra kell építenünk a gyerekek és családok bizalmát. Szerencsére nagyon jó úton haladunk és a gyerekek hihetetlenül lelkesek! A foglalkozások fele itt is tableten fog működni a járvány végéig, így a csöpp ovis korú gyerekek ezen a hétvégén megismerkedtek a képernyőn mosolygó önkénteseikkel és az online foglalkozásokkal.

A tanévünk 4. hétvégéjén 23 önkéntesünk és 9 új önkéntesünk vett részt személyesen vagy online. 84 foglalkozást tartottunk meg összesen, 24-et a koragyerekkori programban, 22-t Fügödön és 38-at a tanodában.

A járvány nem fogja megakadályozni, hogy foglalkozzunk a gyerekekkel, és ha élőben a mosolyunkat nem is láthatják, a maszkokra azért tudunk virágokat és szivárványokat rajzolni.