A tanév 1. hétvégéje

13 Sep 2020 • Hétvégéink

Nehezen indult az idei tanév mifelénk. Az augusztust nagyon megnyomtuk, 5 tábort tartottunk a gyerekeinknek, ami kellőképpen lefárasztotta a csapatot. Emellett sokat dolgoztunk annak érdekében, hogy elegendő önkéntesünk legyen az új tanévben, ugyanis 110-ről 150-re nő a gyerekeink száma, illetve új szolgáltatást is szeretnénk beindítani az online tanulás formájában. Mindehhez dupla annyi önkéntesre van szükségünk, mint amennyien az előző tanévben voltunk.

A koronavírus hirtelen augusztus végi belobbanása azonban aláásta minden erőfeszítésünket, a szokásos tanévkezdéssel járó teendőket a kríziskezelés vette át, COVID 19 kompatibilissé kellett varázsolnunk a budapesti önkéntesek és borsodi gyerekek személyes kapcsolatán alapuló programunkat.

Végül egy hibrid, semmilyen szempontból nem szokásos hétvégénk lett, aminek a sikerét természetesen most is az önkénteseink csodálatos elköteleződésének és munkájának köszönhetjük!

A koragyerekkori programunk sajnos nem tudott elindulni, a koronavírus okozta aggodalom miatt. A tanodánkban az online működésen volt a hangsúly. Sokat tanultunk arról a karantén alatt, hogy milyen elakadásai vannak a gyerekeinknek a számítógépekkel kapcsolatban, így ezekre igyekeztünk reagálni. Informatikus önkéntesünk és a T-System vállalati önkéntesei tartották meg a foglalkozásokat.

Új programunk, az iskolaelőkészítő Fügödön! Az idei tanévtől kezdve egy gyógypedagógusokból álló csapat készíti az 5 évesek foglalkozásterveit, amit utazó önkéntesek végeznek el velük. A 36 5 évesünkből 34-en vettek részt az első hétvégén. Különösen büszkék vagyunk Viktorra és Jancsira, akik 4 éve járnak hozzánk tanulni és most úgy döntöttek, hogy eljönnek velünk a kicsikhez és megtanulják, hogyan tudják őket tanítani.

Sokat számított, hogy az újpesti Göllner Mária Waldorf Gimnáziumból nálunk tölti egy osztály és 4 felsőbb éves is a gyakorlatát, így ők is be tudtak segíteni a foglalkozások során.

Összesen 75 foglalkozást tartottunk ezen a hibrid hétvégén, ki-ki online vagy maszkban.