Vettünk egy házat Fügödön, Encs egyik cigánytelepén!

2020. júl. 28. • Sikersztorik

Hetek óta keressük a szavakat, hogy hogyan meséljük el nektek, ami történt:
𝐕𝐞𝐭𝐭𝐮̈𝐧𝐤 𝐞𝐠𝐲 𝐡𝐚́𝐳𝐚𝐭 𝐅𝐮̈𝐠𝐨̈𝐝𝐨̈𝐧, 𝐄𝐧𝐜𝐬 𝐞𝐠𝐲𝐢𝐤 𝐜𝐢𝐠𝐚́𝐧𝐲𝐭𝐞𝐥𝐞𝐩𝐞́𝐧!
Az InDaHouse kezdete óta az volt a célunk, hogy egy napon a fügödi gyerekeket is bevonjuk a programba. Ha most nem jött volna egy lehetőség a ház vásárlásra, akkor fogalmunk sincs, hogy magunktól ki mertük volna-e jelenteni valaha, hogy készen állunk, belevágunk.
Az InDaHouse 110 gyerekkel dolgozik jelenleg, amihez több, mint 100 önkéntesre van szükség. Szeptembertől szeretnénk felvenni a várólistás gyerekeket a tanodába és a nemrég született kisbabákat a koragyerekkori programba, ami már önmagában 130 gyereket jelent. És akkor ott van Fügöd: 200 gyerek! 200 olyan gyerek, akiről lemond a rendszer, lemond az állam. Akiknek már az is késő lenne, ha tegnap kezdtünk volna el foglalkozni velük. Először az 5 évesekkel fogunk dolgozni. De ők is 27-en vannak. Velük együtt, ha sikerül legyőzni az akadályokat, 160 főre fog nőni az általunk elért és támogatott gyerekek száma.
Mindez azonban iszonyú nagy elvárásokat támaszt a szervezetünkkel kapcsolatban:
– Egy hétvégéhez 18 utazó önkéntesre lesz szükség.
– Az elszállásolásukat meg tudjuk oldani.
– A képzésüket, szakmai támogatásukat meg tudjuk oldani.
– Az utaztatásukat akkor tudjuk megoldani, ha nyerünk a Civil Falu pályázaton még egy kisbuszt amellé, amit vállalati támogatásokból meg tudtunk venni nemrég. (A régi kisbuszunk sajnos már nagyon rossz állapotban van.)
Mindehhez viszont legesleginkább önkéntesekre van szükségünk.
– Olyanokra, akik kéthavonta 1 hétvégét a gyerekek tanításával töltenek Hernádszentandráson vagy Fügödön.
– Olyanokra, akik segítik a középiskolás gyerekeinket online vagy telefonon keresztül elsajátítani a tananyagot.
– Olyanokra, akik személyre szabott feladatlapokat írnak hétről hétre, a világ bármely pontjáról.
Az InDaHouse évről évre rengeteget fejlődik. Hol van már az az időszak, amikor egy szénnel fűthető kis teremben foglalkoztunk a gyerekekkel Perén?! Ma már egy csodálatos, általunk épített házban vagyunk, minden önkéntes munka úgy van kitalálva, hogy az összeegyeztethető legyen a városi önkéntesek életével. Nem kell semmilyen speciális végzettség, csak nyitottság, rugalmasság, fejlődni akarás és a cigány gyerekek iránti szeretet ahhoz, hogy valaki InDaHouse önkéntes legyen!