Rólunk

4 éve, hogy megtartottuk az első gyerekfoglalkozásainkat Perén. Azóta a 2 elkötelezett emberből 100 lett, a 20 gyerekből 90, az 1 faluból 4, és nem utolsó sorban Peréből Hernádszentandrás. Hogyan tovább?

Fizikai környezet: Az a célunk, hogy az eddigi bizonytalan, átmeneti állapotot a stabilitás váltsa fel, ezért saját házat építünk Hernádszentandráson. 2018 őszére fog elkészülni az InDaHouse Önkéntes- és Gyerekközpont, amelyben minden gyerekfoglalkozásunknak dedikált helyszíne lesz, pl. a Skype szoba vagy a két csoportszoba. A tetőtérben alakítjuk ki az önkéntesszállást, ahol az egy-egy hétvégére, vagy akár a hosszabb távra érkező önkénteseket tudjuk elszállásolni. Ahhoz, hogy ez a ház felépüljön, anyagi támogatásokra és önkéntesekre van szükség, csak közös összefogás által készülhet el!

A házhoz tartozó kertet úgy fogjuk kialakítani, hogy a természetismeret tantárgyat segítse az évszakokat bemutató szakaszokkal.

IMG_6843

Szakmai fejlődés: A SZIA InDaHouse önkéntes program két szakmai területen dolgozik a gyerekekkel, a koragyerekkori és a tanodai program keretei között.

Koragyerekkori program: jelenleg 45 óvodás és kisebb gyerekünkhöz járnak házhoz önkéntesek fejlesztő foglalkozásokat tartani, a családjukat bevonva azzal a céllal, hogy az iskolához szükséges készségeiket fejlesszék, megakadályozva azt, hogy már első osztályban kialakuljon az a lemaradás, amit utána egyre nehezebb behozni.

A csapat másfél éve jár rendszeresen, azóta alakult ki egy kemény mag, akikre számítani lehet, és akik szakmailag is vezetik a csapatot. 2018-ban hetente tudtak járni a családokhoz, aminek emberi erőforrást illető feltétele volt, tehát elég önkéntes kellett, hogy a helyszínen legyen. Célunk, hogy hetente 4 önkéntes járja a házakat, és így 25 család gyerekeit lássák el. Ennek a kivitelezhetőségéhez egy személyautóra is szükségünk lesz, hogy szabadon és rugalmasan tudjanak közlekedni a falvak és a családok között. Szakmailag az a következő cél, hogy minden gyereknek egyéni fejlesztési tervet készítsünk és a szerint foglalkozzunk vele.

IMG_2242

A tanodában hetente tartunk egyénre szabott fejlesztő foglalkozásokat 48 iskolás gyerek számára. Munkánk szakmai háttere kialakult, mentorok és feladatlapkészítők dolgoznak azért a háttérben minden héten, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk támogatni a gyerekek tanulását. 4 munkacsoport áll a tanodai munka mögött, melyek vezetését koordinátorok végzik.

Az a célunk, hogy a várólistánkon lévő 15 gyerek is bekerülhessen a programba. Ehhez növelnünk kell az önkénteseink számát, 8 utazó önkéntesre van szükségünk minden hétvégén, illetve otthonról segítő, Skype-os önkéntesekre, akik online tartják meg a személyre szabott foglalkozásokat.

LRG__DSC4056

Anyagi és emberi erőforrások: az InDaHouse-ban a programvezetőn kívül mindenki önkéntes. Ennek egyik oka, hogy egy társadalmi szolidaritást növelő programról van szó, amelyben elszigetelt, ingerszegény környezetben élő, szegény családokban felnövő gyerekekkel találkoznak olyan önkéntesek, akik szerencsésebb helyzetben élik életüket. Együtt dolgoznak, tanulnak, játszanak és ezalatt közelebb kerül a társadalmi különbségeket jelző olló két szára, a gyerekeink integrálódnak a nagyobb társadalomba, ha csak ezen a 4 kistelepülésen is. A program társadalmi célja tehát csak önkéntesek által megvalósítható. A magasabb szintű, hatékonyabb koordinációjához azonban szükség lenne egy fizetett stábra, egy sofőrre, és legalább egy szakmai munkatársra, akivel teljes munkaidőben azon tudnánk dolgozni, hogy a gyerekeinknek minél jobb legyen. Ennek és a program egyéb költségeihez szükséges anyagi feltételeinek biztosítani hatalmas feladat. Jelenleg kifejezetten az adománygyűjtés különböző eszközeiben látjuk a megoldást, és az lassú, organikus fejlődésben.

_DSC7190

Minden más: Egy olyan program, amely a benne dolgozó önkéntesek kreativitásától, sokszínűségétől, elkötelezettségéből virágzik, rengeteg ötlet felmerül, amelyeket igyekszünk megvalósítani. Ilyen a gyerekek által írt magazin, a Pereputty, a táborok, a szülőknek szóló programok. Emellett sok figyelmet és energiát kell szentelnünk az önkéntesekkel való munkának, a toborzásnak, a motiválásnak, az elismerésnek. A kommunikációnkatmarketingünket is folyamatosan fejlesztjük. Készül az új honlapunk, az új adatbázisunk.

PerePutty 1 szam-page-001

Hosszú távra tervezünk. Gyerekekkel csak évtizedekben lehet gondolkodni. Az elköteleződésünket tökéletesen szimbolizálja az a sok köbméternyi beton, ami a házunk alá bekerült Hernádszentandrás földjébe.