Legyél tanodai önkéntes!

A tanév során heti rendszerességgel tartunk tanodai fejlesztő foglalkozásokat Hernádszentandráson. A tanoda egyenletes színvonalú működését csak megfelelő számú önkéntessel tudjuk biztosítani, ezért szükséges, hogy utazó önkénteseink vállalják, hogy legalább egy tanéven keresztül, optimális esetben havonta, de legfeljebb kéthavonta egy hétvégét Hernádszentandráson töltenek, és jó előre jelzik, hogy melyik hétvégén vesznek részt a munkában.

Mivel az utazó önkéntesek találkoznak a gyerekekkel, ezért esetükben kiemelten fontos, hogy tisztában legyenek és azonosulni tudjanak alapelveinkkel, értékeinkkel. A gyerekekkel való foglalkozásokon fontos a partneri viszony kialakítása, az asszertív kommunikáció és az erőszakmentesség. Hiszünk a dicséret és a bátorítás erejében.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Mik a tanodai önkéntes feladatai?

  • A tanodai önkéntesek az itt található oldalon tudnak jelentkezni, majd egy személyes beszélgetés keretében felvételizni az InDaHouse-ba.
  • A sikeres felvételit követően részt vesznek egy köszöntő esten, ahol a megismerkedésé és a logisztikai tudnivalóké a főszerep, valamint a képzéseinken, amelyek hétköznap délutánonként kerülnek megrendezésre, 3 órás blokkokban (csapatjákékok, matematika tanítás, szövegértés tanítás, koragyerekkori fejlesztés).
  • A leendő utazó önkéntesek egy próbahétvégét töltenek el Hernádszentandráson, ahol fokozatosan ismerkednek meg a gyerekekkel és a az InDaHouse hétvégék felépítésével. A hétvége végén egy visszajelző kör során válnak InDaHouse önkéntesekké a saját és a többiek visszajelzéseit követően.
  • Tanítási időszakban a hosszú hétvégéket és iskolai szüneteket leszámítva minden hétvégén elutaznak az önkéntesek Hernádszentandrásra. Egy tanodai hétvége megtartásához 8 önkéntesre van szükség. Az utazásokat egy belső online felületen szervezzük, ahol mindig be kell írni a soron következő dátumot, amikor az adott önkéntes el tud jönni egy hétvégére.
  • Egy hétvégi alkalom a péntek délutáni (18 óra) leutazástól a vasárnap esti (20 óra) visszaérkezésig tart. Minden utazást az arról szóló közös levelezés előz meg, illetve a belső felületünkön minden önkéntes jelzi, hogy melyik gyerekekkel szeretne tanulni azon a hétvégén.
  • A gyerekekkel életkori csoportokra bontva, csoportosan és egyénileg is foglalkozunk.
  • Szombaton és vasárnap is 4 sávban vannak egyéni fejlesztések, reggeltől késő délutánig. Ekkor egy gyerekkel egy önkéntes foglalkozik. Az alsósok és iskola előkészítősök egyéni foglalkozása 45, míg a nagyobbaké 90 perc. Egy idősávban 6-8 gyerek van a tanodában egyszerre. Mind a két nap van egy óra ebédidő.
  • Az egyéni foglalkozások során egy ráhangolódó játék után a személyre szabott feladatlapok megoldása történik, amiket a feladatlapokat író önkéntesek péntek délig feltöltenek a belső felületünkre, tehát ott elérhető.
  • Az egyéni foglalkozásokat az önkéntes részéről felkészülés előzi meg, hogy megfelelő információkkal rendelkezzen a gyerekről, a fejlesztést igénylő területekről és az aktuális feladatlapról. Ehhez mindent megtalál a belső felületen.
  • A foglalkozásról és a feladatlapról az önkéntesek a tanodanapló kitöltésével adnak visszajelzést, ami azért fontos, mert a következő önkéntes ez alapján tud tájékozódni, a gyerekre ráhangolódni és a feladatlapos önkéntes is ez alapján készül a következő hétre.

Kinek ajánljuk?

Aki türelmes, kitartó, strapabíró, és mindig van egy újabb magyarázata, ha az előzőek nem működnének.

Miért ezt a feladatkört válaszd?

Mert semmihez sem fogható az az élmény, amikor a foglalkozás végére a Te magyarázataid alapján valami olyat ért meg a gyerek, amit eddig nem tudott.

Jelentkezem